No.8

  Valentine Day Chocorate !
  Valentine Day Chocorate !

    Which is the best beef in Japan ?      2/17/2015


 A rank of "the best brand beef which I'd like to eat" was in a column in the Asahi Shinbun. I was astonished that there are so many Japanese brands of meat and it's said the number exceeds 300 nationwide. I’ve thought for a long time that Kobe beef is the best, but beef from Tajima and Sanda, which is also made in Hyogo, are in the ranking. Its funny that Japanese cattle, or Wagyu, all have the same ancestors and are competing for the best beef taste.

 By the way, I have been eating many delicious kinds of brand beef, and Matsusaka, Kobe, Omi, Iga Ueno and Saga beef are especially good. Restaurants serving delicious sukiyaki include Wadakin in Matsuzaka, Kanaya in Iga Ueno, Nishikawa in Omi-Hachiman, Fujinobo in Sanda, Mishimatei in Kyoto, Hariju in Osaka and Oi and Morita in Kobe. Each restaurant serves superb sukiyaki. I can’t eat marbled beef( suet), also called Shimofuri niku or aburami, as I age. Our table only has lean , Akami niku.  

 The ranking of brand beef according to the Asahi Shinbun is:

    1. Matsuzaka beef ( Mie Prefecture )

2. Kobe beef ( Hyogo P. )

3. Yonezawa beef ( Yamagata P.)

4. Hida beef ( Gifu P.)

5. Omi beef ( Shiga P. )

6. Maezawa beef ( Iwate P. )

7. Tajima beef ( Hyogo P. )

8. Sanda beef ( Hyogo P. )

9. Saga beef ( Saga P. )

  10. Miyazaki beef ( Miyazaki P. )

  11. Yamagata ( Yamagata), Sendai Kuroge Wagyu ( Miyagi), Koshu Wine beeef 

      ( Yamanashi ), Iwate Tankaku Wagyu ( Iwate ), Sanda ( Hyogo ), Satsuma 

       Kuroushi ( Kagoshima ), Ishigaki ( Okinawa ), Ringo Wagyu Shinshu ( Nagano ),

       Kobe Wine beef ( Hyogo), Kumamoto Akaushi Aso ( Kumamoto )

   21. Sendai ( Miyagi ), Iga ( Mie), Bungo ( Oita ), Olive beef, Hakuro ( Hokkaido ) …


    Seijo Ishii Chocorate
    Seijo Ishii Chocorate

      最高のビーフは何処のビーフ?

 

 朝日新聞に「食べたい銘柄牛」ランキングが載っていた。日本全国にブランド牛がこんなにもあるのかと驚いたが、全国では300を超えるそうである。私は永らく神戸牛が最高だと思っていたが、兵庫県産のビーフでも、但馬牛、三田牛と産地が同じ但馬ビーフが三つも名を連ねている。各地で和牛が、それも先祖を同じとする牛たちが、われこそは日本一とその味を競っている。

 さて、私が食べたブランド牛のすき焼きで美味しかった産地は、先ず松坂牛で、それに神戸牛、そして近江牛、伊賀上野牛、佐賀牛などである。又、すき焼きの店で美味しかったのは、松坂の和田金、伊賀上野の金谷、近江八幡の西川、三田の藤の坊、京都の三嶋亭、大阪のはり重、そして神戸は大井か森田など、夫々が絶品のすき焼きを出してくれた。最近は年のせいから霜降り牛が食べれず、赤身の肉ばかりで少し寂しい食卓だ

朝日新聞のブランド牛のランキングによると(食べたい銘柄牛...beランキング)

  1      松坂牛(三重県)

  2      神戸ビーフ(神戸肉、神戸牛)(兵庫県)

  3      米沢牛(山形県)

  4      飛騨牛(岐阜県)

  5      近江牛(滋賀県)

  6      前沢牛(岩手県)

  7      但馬牛(但馬ビーフ)(兵庫県)

  8      三田牛/三田肉(兵庫県)

  9      佐賀牛(佐賀県)

10   宮崎牛(宮崎県)

11   からは 山形牛(山形県)、仙台黒毛和牛(宮城県)、甲州ワインビーフ(山梨県)

  いて短角和牛(岩手県)、三田和牛(兵庫県)薩摩黒牛(鹿児島)、石垣牛(沖縄

  県)、りんご和牛信州牛(長野県)、神戸ワインビーフ(兵庫県)、くまもとあか牛

  阿蘇牛(熊本県)

  21からは 仙台牛(宮城)伊賀牛(三重)豊後牛(大分)オリーブ牛(香川)白老牛

  (北海道)と続いている。

 

        Which been do you prefer ? Japanese best beef ranking
        Which been do you prefer ? Japanese best beef ranking
                    Kobe Beef is Popular in EU
                    Kobe Beef is Popular in EU

                神戸ビーフ Kobe Beef

                   三代和牛 Wagyu

          Why I like ' Sake'? ... Yes, there is my 'reason' .

                                                                                    Back to Page of Contents