No.9                                                                               2/24/2015

                    The Recession of Setonaikai Inland Sea      

 

 A bid meeting of cultured seaweed was made on January 27 in Harima-cho, Hyogo, which faces Setonaikai Inland Sea. While seaweed which shines black was present, they also had seaweed which fades to white. As for the white seaweed, the appearance and the taste are inferior and it is difficult to set it at the usual price. The production of the cultured seaweed – a local specialty of Hyogo – is about 1,200,000,000 sheets ( in fiscal 2013). This is the 2nd highest production in the whole country following Saga, but the faded color disturbs seaweed producers. One of the possible causes is a decrease in the nutrient concentration of nitrogen and phosphorus. About 40% of the components of seaweed are based on protein made from the nutrient salt, so changes in the concentration greatly affects its growth. Setonaikai was once known as a "dying sea" because of water pollution caused by effluent factory waste, but now national measures  and policies have been developed and the water quality keeps improving. Some voices have questioned "poor nutrition” , so the country began to work out countermeasures. Such is the impact of such discoloration of seaweed. 

 Nutrient salt is included in drainage of factories or in addition to its natural origin. The density in Setonaikai rose sharply and nutrition increased from 1960-1970. As the plankton had increased too much and led to ‘red tide’, to avoid injuring the fishing industry, the country advanced processing of sewage and drainage. The east part of Setonaikai is shallow and the quantity of water is low. Also the percentage of nutrient salt from land is high, so the density tends to be changeable. In order to increase undersea nutrient salt moderately, Hyogo Associated Fisheries began to support drainage work in an agricultural irrigation pond from fiscal year 2008, as it contains rich nutrients in its muddy water. As with the problems of the aging farmer, the Associated Fisheries helped those farmers’ work. But the water temperature is decreasing as well as the population of fishermen. Also nutrition is heavily influenced by nutrient salt from land and also from the bottom of the sea or the open sea beginning to melt. Moreover, the effects of reclamation must also be considered. Those measures are advancing gradually, but to solve the problem is difficult.

 A clean sea isn't only about the clarity or the color. A rich sea is difficult to maintain. Concerning the efforts aimed at biodiversity and productive sea, ‘What is needed now ?’. 

                         2/12/2015 from Asahi-shimbun


                 やせゆく瀬戸内海     

 

 瀬戸内海に面する兵庫県播磨町で127日、養殖ノリ(海苔)の入札会が開かれた。黒光りするノリが並ぶ中で、白く色あせたノリもあった。見た目も味も劣り、高い値段がつきにくい。兵庫県の特産品である養殖ノリの生産量は約12億枚(2013度)で佐賀県に次ぐ全国第2位だが、色落ちが生産者を悩ませている。原因として考えられているのが、窒素やリンなど栄養塩の濃度低下だ。ノリの成分の約4割は栄養塩から作られるたんぱく質であるため、濃度の変化は生育に大きく影響する。かって工場排水などによる水質汚染で「瀕死の海」と呼ばれた瀬戸内海、国の対策が進んで水質が改善した一方で、栄養塩が減り過ぎる「貧栄養化」を問題視する声もある。ノリの色落ちなどの影響が懸念されて国も対策方針を変え始めた。

 栄養塩は自然起源のほか、工場の排水などにも多く含まれる。瀬戸内海では19601970年代に濃度が急上昇し富栄養化した。プランクトンが増えて赤潮になり、漁業被害につながるために国は下水や排水の処理をすすめた。瀬戸内海東部は海が浅く水量が少ない上、陸からの栄養塩の割合が高く、濃度が変化しやすい。兵庫魚連は2008年から海中の栄養塩を適度に増やそうと、農業用のため池の水抜き作業の支援を始めた。ため池の水抜きによって流れ出す泥水には豊富な栄養塩が含まれているが、農家の高齢化などで作業が減っていて、その作業の手伝いを漁連がすることになった。しかし水温の上昇や漁業者の減少のほか、貧栄養化などが大いに影響しているため、更に栄養塩は陸からだけではなく海底からも溶け出したり外洋からも流れ込んだりするし、更に干拓の影響なども考えられ、それらの取り組みは徐々にはすすめられてはいるが、解決の対策は困難を極めている

 綺麗な海は透明度や色だけではない。豊かな海はなかなか作り維持するのが難しい。良好な水質が確保された上で、生物の多様性や生産性のある海、を目指す取り組みが今必要とされている。

                              2/12/2015 朝日新聞より

          Cultured Seaweed and ' Setonaikai Inland Sea '

                  兵庫のり 大森小町

 

                Spring has come !

                                     Kobe China Town, Nankinmachi

               Chinese New Year Day ' Shunsetsu '
            Chinese New Year Day ' Shunsetsu '
  Kobe Nankinmachi China town Shunsetsu Newyear Parade 2.19
Kobe Nankinmachi China town Shunsetsu Newyear Parade 2.19

 神戸元町中華街の春節祭は1987年(昭和62年)から始まったが、その第1回目の祭りの企画アドバイザーを商店街振興会の坂東さん(田中酒店)、李さん(栄和飯店)らから頼まれて参加したことは今も忘れられない。次第に大きく賑やかになって、こんなに発展することになろうとは思いもよらなかった。中華街のみなさんの熱意で今や神戸の祭りとなった。

                 神戸元町中華街

 

                      One Morning 

 



 

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